Gavà

El confinament no és impunitat: la lluita contra la violència de gènere no s’atura

  • Gemma Badia, Sec. Polit Feministes
  • Actualitzat:
  • Creat:

Els municipis no oblidem que moltes dones es veuen exposades a conviure amb els seus maltractadors, per això prenem mesures i reforcem les eines de suport a les dones. El confinament no ha parat la lluita contra la violència masclista.

El confinament ha trastocat els ritmes de vida de tothom i està posant de relleu les desigualtats de gènere de forma clara: les dones continuem assumint les tasques de cura de persones grans, infants i malalts, tant dins de l’àmbit personal com del professional. Són les professions més feminitzades les que estan sostenint el sistema sanitari en una crisi que es podria afrontar de manera diferent si la dreta no hagués retallat brutalment els seus recursos. Però a l’horitzó també es dibuixa l’augment de la precarització laboral de les dones i l’abandonament del món professional per a dedicar-se a la cura de familiars. Caldran mesures específiques per no deixar enrere ningú, especialment les dones treballadores, un cop superem aquesta pandèmia: ens toca repensar conjuntament un món més solidari on cuidar dels altres sigui un esforç col·lectiu, equitatiu i igualitari.

A més, prenem especial atenció envers les dones que pateixen violència de gènere i degut al confinament conviuen amb el seu agressor sense possibilitat d’allunyar-se d’ell: des del municipalisme del Baix Llobregat volem deixar clar que no estan soles, que continuem en la lluita i que el confinament no equival a impunitat. Des dels SIADs continuem atenent les dones que ho necessiten, els ajuntaments continuem destinant esforços al seu suport i els números de denuncia continuen al seu abast. Tenint sempre en compte que primer s’ha de tenir cura de la pròpia seguretat i de la dels menors, les dones en situació de perill poden trucar al 112 per emergències i fins i tot abandonar el domicili per adreçar-se a la policia o fer ús del telèfon 900 900 120 o del servei via WhatsApp al 671 778 540 per demanar suport en cas de maltractament. També en aquells casos d’assetjament o en què no es respectin les ordres d’allunyament continuem actuant. Per això, animem a denunciar, perquè a l’altra banda ens trobaran al seu costat, ara i sempre.

La violència contra les dones pel fet de ser-ho (a la feina, a casa, arreu…) és una realitat persistent i cruenta. És important que col·lectivament abordem la lluita contra aquesta xacra, que el confinament no sigui excusa per callar quan veiem violència, que si coneixem algun cas de maltractament denunciem, perquè la violència de gènere la pararem entre totes i tots.

 

#yomequedoencasa

En un altre ordre de coses, durant aquest confinament és bon moment per posar-nos al dia de llibres, pel·lícules i sèries que en altres moments deixem de banda. Aquí algunes recomanacions:

Llibre: Tothom hauria de ser feminista, de Chimamanda Ngozi Adichie

Documental: Hilos de sororidad, de Eneko Olasagasti

Pel·lícula: The Farewell, de Lulu Wang

Sèrie: The Bletchley Circle, de Sara Harding i Andy De Emmony

 

Recordem, aquest virus el parem unides i units, quedant-nos a casa i cuidant-nos col·lectivament, amb empatia i esforç compartit. Tot anirà bé!